Instytut Agrofizyki im. B. Dobrzańskiego Polskiej Akademii Nauk w Lublinie
Instytut Agrofizyki PAN postał w 1968 r., początkowo jako Zakład Agrofizyki, z inicjatywy prof. Bohdana Dobrzańskiego, czł. rzecz. PAN, wybitnego uczonego polskiego, gleboznawcy, rektora dwóch lubelskich uczelni. Prof. B. Dobrzański był też pierwszym kierownikiem Zakładu. W 1990 r. Instytutowi nadano Jego imię.
Do podstawowych zadań Instytutu należą badania poznawcze i aplikacyjne oraz kształcenie kadr naukowych w zakresie zastosowań fizyki do rozwiązywania problemów kształtowania i ochrony środowiska przyrodniczego, zrównoważonego rolnictwa oraz przetwórstwa rolno-spożywczego.
FIZYKA I BIOLOGIA ŚRODOWISKA
- Właściwości fizyczne, chemiczne i fizyko-chemiczne gleby oraz roślin i ich związek z przebiegiem procesów transportu masy i energii w systemie gleba-roślina-atmo-sfera
- Bazy danych i systemy regulacji zjawisk powierzchniowych oraz hydro- i termofizycznych właściwości gleby
- Zjawiska i procesy warunkujące fizyczną jakość gleby
- Związki pomiędzy fizycznymi i biologicznymi właściwościami gleby a stanem jej natlenienia
- Emisja gazów cieplarnianych z gleby do atmosfery
- Jakość środowiska
FIZYKA MATERIAŁÓW ROŚLINNYCH
- Właściwości fizyczne roślin i płodów rolnych
- Procesy fizyczne istotne dla zbioru, transportu, przechowywania i przetwarzania surowców pochodzenia roślinnego
- Mikrostruktura materiałów roślinnych
- Fizyczne metody identyfikacji uszkodzeń płodów rolnych oraz oceny jakości surowców i produktów rolniczych
- Usprawnienia technologii polepszających jakość surowców i produktów żywnościowych oraz pasz
METROLOGIA AGROFIZYCZNA
- Opracowywanie i doskonalenie fizycznych metod i urządzeń do pomiaru, monitoringu i analizy czasowo-przestrzennej zmienności fizycznych parametrów środowiska glebowego i materiałów rolniczych poddawanych procesom agrotechnicznym i technologicznym
- Standaryzacja metod pomiarowych
MONITORING, MODELOWANIE I SYMULACJE KOMPUTEROWE
- Opracowania metodyczne i aparaturowe w zakresie monitoringu procesów fizycznych i fizykochemicznych zachodzących w środowisku podczas wzrostu i rozwoju roślin
- Modele prognostyczne związane z rolniczym wykorzystaniem środowiska oraz optymalizacją procesów technologicznych pod kątem wytwarzania bezpiecznej żywności
- Symulacje komputerowe procesów fizycznych i fizykochemicznych